БУТАН-Индексът Брутен национален продукт (БВП) е заменен с нов - Брутно национално щастие (БНЩ)
Кралят на Бутан се ожени за мома от народа

2011

ТИМПУ - Най-младият монарх на планетата - кралят на Бутан Джигме Кхесар Намгиел Вангчук (31 г.) мина под венчило с жена без синя кръв, предаде АФП. Прекрасният принц на Хималаите, както го наричат поданиците му, се ожени за годеницата си Йетсун Пема (21 г.), дъщеря на пилот, с древна будистка церемония в старата столица Пунакха. На венчавката в четвъртък не присъства нито една коронована особа от известните монархии по света.

Сватбата се състоя в манастир от XVII век и продължи няколко часа. Младоженците пристигнаха поотделно, малко след изгрева, под звуците на местна музика и под облак тамян. Те бяха ескортирани от монаси в червени облекла и от официални лица в народни премени. Булката поднесе на жениха купа с амброзия, символизираща вечния живот. Женихът пък украси главата й с кралска корона.

Датата на венчавката беше специално избрана от свещеник, който проследи благоприятното разположение на планетите в съответствие с астрологичните знаци на младоженците. Добър знак за кралското семейство е фактът, че нощта преди венчавката била огрята от пълнолуние.

Поданиците на краля ще могат да приветстват в събота височайшата двойка на специална церемония в стадиона на средновековната столица на това малко будистко кралство, едно от най-затворените в света.

Джигме Кхесар Намгиел Вангчук е 5-ият крал на Бутан. Той има диплома по политология от Оксфорд, учил е в САЩ и в Индия. Възкачва се на престола на 16 декември 2007 г. и е коронясан на 6 ноември 2008 г. Тогава абсолютната монархия става парламентарна монархия, в която будизмът е признат за държавна религия.

Бутан стана известен с икономическия си индекс за “брутно национално щастие”, изместил брутния вътрешен продукт.

вт / My Travel Mania

Бутанките щастливи

2011

ТХИМХУ - Малкото хималайско кралство Бутан лансира идеята за въвеждането на щастието като мярка за държавния просперитет. Тя се хареса не само на неговия съсед Китай, но и на Запада, пише британският в. “Телеграф”.

Всъщност идеята е издигната през 1972 г. от бившия крал Джигме Сингие Вангчук. Индексът Брутен национален продукт (БВП) е заменен с нов - Брутно национално щастие (БНЩ). Неговите компоненти са усещането на поданиците, че са управлявани добре, връзката им с природата, удовлетвореността им от икономическото развитие, чувството им за принадлежност към националната култура. Отношение към БНЩ има и завръщането в родината на завършилите образование в чужбина, въпреки далеч по-ниските заплати в Бутан.

В началото на годината националното статистическо бюро обаче констатира ръст на домашното насилие. И въпреки това около 70 на сто от жените смятат, че заслужават пердах, ако откажат секс на съпрузите си, вдигат скандали или пък загарят вечерята.

Идеята на Бутан явно е харесана от Пекин. Китайските ръководители ще бъдат оценявани по това доколко са способни да “направят хората щастливи”, обяви премиерът Вън Цзябао в навечерието на сесията на парламента, която се открива в събота.

Програмата за развитие на ООН (ПРООН) също хареса идеята. Тя бе избистрена от сериозни икономисти и бе установен Индексът на човешко развитие (ИЧР). През 2009 г. група икономисти, начело с френския президент Никола Саркози, предложи БВП да бъде заменен с ННП (Нетен национален продукт), който мери задоволството на хората, качеството на обществените услуги и т.н.

вт / My Travel Mania


Leave a Reply.