Истанбул е новият Париж !

Новата страст на богаташите

Все повече богаташи от цял свят гледат към Истанбул. Вместо в Париж те предпочитат да закупят луксозен имот в метрополията на Босфора. А там цените вече гонят тези в най-скъпите райони на френската столица.  

"Истанбул вече играе в една лига с Париж и Лондон", казва Арман Йозвер, представител за Турция на "Сотбис интернешънъл риълти". Не, той не говори за футбол, а за пазара на недвижими имоти, и още по-точно - за сегмента на луксозните жилища.

Едва ли някой познава по-добре от него този сегмент от пазара в турската метрополия на Босфора. Само до преди няколко години никой не си е представял подобен бум в цените на имотите, които междувременно гонят тези в най-скъпите райони на Париж и Лондон, казва Йозвер. Ето един пример: Представителството на "Сотбис" е в къща от края на 19-ти век в престижния истанбулски квартал Нишантасъ. Собственикът на съседния имот е платил за него преди 7 години сумата от 2.5 милиона долара. Днес къщата струва поне 15 милиона, твърди Йозвер.

Сигурно пристанище за парите

Какво привлича богаташите?

Експлодиращите цени на имотите не са следствие само от подема на Турция. Вярно, че през последните 10 години турската икономика растеше непрестанно, увеличавайки дела на богатите хора в страната. Но същевременно растеше и търсенето на имоти от богати чужденци. Както признава Арман Йозвер, 90 на сто от клиентите на "Сотбис интернешънъл риълти" днес са богаташи от района на Персийския залив. Останалите са предимно руснаци.

Причините за повишеното търсене трябва да се търсят в промяната на имиджа на града на Босфора. През последните няколко години Истанбул се превърна в икономически, финансов и културен център. С помощта на активна външна политика правителството на премиера Реджеп Ердоган успя допълнително да отвори страната към света, а със своя икономически и културен потенциал на Истанбул се падна водещата роля в този процес. Край Босфора напоследък като гъби след дъжд изникнаха нови модерни конгресни центрове и атрактивни 5-звездни хотели, градът се готви за новата си роля на финансов център на страната, в момента там се изгражда новото финансово сити с административни сгради, устремени към небето.

За това развитие много допринасят и големите международни концерни, които искат да имат свое представителство в Истанбул. Те засилват търсенето на луксозни имоти. Най-доброто, което градът може да им предложи, са големите летни резиденции директно край Босфора - т.нар. "Yali. Собствениците им са наследници на някогашната аристокрация от времето на Османската империя. Тези имоти обикновено не се появяват по сайтовете на агенциите за недвижими имоти, а се договарят в пряко посредничество в присъствието на клиента и собственика. Много от клиентите са претенциозни. Така например неотдавна сделка за 115 милиона долара за луксозна вила се е провалила само заради това, че на купувача - син на емир от държава от Персийския залив, му се сторил малък дворът от 4 хил. кв. метра?!

Новият Париж - само на крачка България

Истанбул ще надмине Париж?

Експертите очакват, че цените на имотите в Истанбул ще продължат да растат. В условията на криза в Европа и САЩ Истанбул изглежда като сигурно пристанище за чуждите инвестиции. Освен това турското правителство подготвя нов закон, с който ще отпадне едно от основните ограничения за придобиването на имоти от чужденци. Сега имоти в Турция могат да придобиват само граждани на такива страни, в които е разрешено турци да си купуват недвижима собственост. Тази законова поправка ще развърже ръцете на богатите клиенти от арабския свят и Русия. А когато те дойдат, цените направо ще експлодират, казва мениджърът на "Сотбис" Арман Йозвер. Може дори да надминат тези в Париж.

АГ, ШпО, ЮГ, Е Лилов

Редактор: М. Илчева

Радио "Дойче веле" / My Photo Mania - My Travel Mania
 
Медина – цивилизованият град на Пророка Мухаммед

19.12.2011

След поклонението Хадж в свещения за мюсюлманите град Мека следваща спирка на хаджиите е Медина. Това е градът на преселението, откъдето ислямската религия се е разпространила по света. В Медина се намира и гробът на Пророка Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари. Местностите Бедир, Ухуд и Хендек, които се намират в оазисния град, също са високопоказателни и важни в ислямската история. След като мюсюлманите станат хаджии, идват на посещение в град Медина, където посещават светите места. Градът е известен още с имената „Медина ан-неби” („Град на Пророка”) или „Медина ал-мунаввера” („Просветен град”). Със сълзи на очи споменават мъчениците (шехиди), загинали в сраженията в битката при Ухуд. В пространството между дома на Пророка Мухаммед, мир нему, и мимбера (проповедна стълбица в джамия), където е произнасял своите проповеди, мюсюлманите отслужват молитва, като това свято място се нарича „Райска градина”. Медина (в превод означава град и цивилизация) е цивилизован град, също като името си, град на спокойствието и щастието. Няма и следа от клаксоните на такситата, чуващи се около храма Кааба в Мека. Няма ги и силните крясъци и непоносимият шум, всички са свели глави в покоите на Пророка. В атмосферата се сплитат мъка и щастие.

Удоволствието от молитвата в „Райската градина”

След пристигането в Медина целта на всеки мюсюлманин е да отслужи петкратната си молитва заедно с общността (джемаат) в храма на прескъпия Пророк Мухаммед. Вместо да се върнат по домовете или хотелите си, хаджиите прекарват времето си между молитвите в храма. Възможно е да се видят молещи, кланящи, четящи Коран и дори спящи поклонници. Този храм се отличава от другите с големия брой жени, формиращи част от джемаата. Хилядите представители на нежния пол изпълняват покорно своите молитви, пременени в цветовете на дъгата. Часът на „голямата среща” – възможността да отслужат молитва в „Райската градина”, за дамите настъпва след сутрешната, обедната и нощната молитва. Те се групират по държавите, от които пристигат. Групите се водят от отговорни лица към „Равза-и Мутаххара” („Райската градина”), заради големите стълкновения са необходими около 1-1,5 часа. Но след като пред теб се разкрие „Райската градина”, постлана със зелен килим, всички негативи отшумяват. По принцип храмът е застлан с червени килими, но за да се открои това свято място, за него е отреден зеленият цвят. Тук се препоръчва да се отслужва кратка молитва намаз, но понякога дамите се увличат и се налага служителите да ги прекъсват, за да могат и останалите да се помолят.

Ние обичаме


Ухуд и той обича нас…

След отслужването на сутрешната молитва в храма настъпва време да се обиколят светите места. Едно от местата, които си заслужават да се видят, е възвишението Ухуд, където се е състояла Битката при Ухуд (625 година). В нея заедно с чичото на Пророка Хамза са убити общо седемдесет сподвижници на Пророка Мухаммед, мир нему. Нашето посещение на възвишението Ухуд беше в един съботен ден – в деня, в който се е състояло и самото сражение. Там са погребани и мъчениците (шехиди), загинали в битката. Именно тук Пророка на исляма е казал: „Ние обичаме Ухуд и Ухуд обича нас!” Както е посочено в хадисите (словата) на Пророка, това място е братско за мюсюлманите. Най-важното, което може да се направи тук, е да се помолиш за мъчениците и да осмислиш поведението на 50-те войника, въоръжени с копия, които, мислейки, че врагът си отива, напускат поста си и не изпълняват заповедта на Пророка да не напускат повереното им място. Както и да споделиш мъката на Пророка от загубата на чичо му Хамза. След това много емоционално посещение идва ред на джамиите на Пророка – Куба, Гамаме, Новия месджид, построен на мястото, където е била битката при Хендек.

Фурмите – вкус, който хаджиите никога не забравят

Хаджиите в Медина извършват петкратната си молитва в Джамията на Пророка („Месджиди Небеви”). Ако не броим времето, отделено за ядене, някои от хаджиите прекарват 24 часа в храма. А други от тях, за които времето да се върнат по родните си страни наближава, са обзети от треска за подаръци. Въпреки че в Мека поклонниците посреща огромният търговски център Zemzem Towers, те не му обръщат внимание заради стремежа си да осъществят пълноценно своето поклонение. И така шопингът остава за Медина. Тук цените са достъпни за всеки. Освен лъскавите дюкяни интерес за хаджиите представляват и градините с фурми. Всички имат възможност да си купят оттам избраните от тях пустинни плодове. Фурмите представляват значителна част от купените стоки. Едни от най-предпочитаните видове са „Мебрум” и „Сукай”. Купувачите започват с по 10 килограма и стигат до 100 килограма. Според качеството и мястото, където се продават, цената на вкусния плод варира между 18 и 25 лева. Освен тези два сорта на изключителен интерес се радват и фурмите „Аджве” чиито първи дръвчета са посадени от Пророка Мухаммед, мир нему. Пророка е казал: „Който е гладен да яде от „Аджве”, ще получи лек.” Този ценен вид се продава за 60 лева килограма. Разбира се, фурмите освен вкусен подарък са и основно ястие за всички хаджии. Често срещани са възрастни търговци, които предлагат стоката си на път и под път. Хаджиите се завръщат с „Земзем” (свещена вода) от Мека, фурми и благоухание на любимия им Пророк от Медина. Бюшра Ердал

"Заман" / My photo mania - My travel mania
 
Тъй като за по-заможните жители на Истанбул Принцовите острови са традиционно спасение от градския смог,техните селища и кафенета с ретро провкус могат да се окажат претъпкани в разгара на лятото и в слънчевите почивни дни.Много по-спокойни и по-популярни сред хората с ограничен бюджет са плажовете по черноморския бряг на север от Истанбул.Може да увенчаете вашето бягство от града с преспиване в очарователното селище Полонезкьой.

Полонезкьой -

селище основано от полски дисиденти през 1842 г. - се намира само на 10 км източно от истанбулското предградие Бейкоз на азиатския бряг.

Видът му ще ви накара да помислите,че сте в Полша - илюзията се допълва от католическата църква и гробището край нея.

Посрещало навремето знаменитости като полския президент Лех Валенса,сега това очарователно селце е често посещавано отт заможни жители на Истанбул,които търсят покой и порция свински пържоли.

Макар и неодобрявано от исляма,свинското месо тук е обичайно меню.

Сред останалите забележителности са местните алкохолни напитки,полските пироги и ежегодният фестивал на черешите през юни.

За да е приятно пътуването дотук обаче,трябва да дойдете с автомобил.

По черноморския бряг северно от Истанбул - от Килиос до Агва в североизточния край на Истанбулския вилает,се простира безкрайна редица от великолепни плажове.

Килиос

В Килиос са може би най-хубавите сред черноморските плажове край Истанбул-фин пясък,евтини хотели и богат избор на кафенета и ресторанти.

Водата е почти винаги чиста,а дългите и мързеливи вълни правят Изживяването още по-приятно.

Въпреки това не забравяйте за силните подводни течения по тези места.

Редица модни крайбрежни заведения маркират централната част на плажа,всяко от които разполага с бар,шезлонги,чадъри и рояци безделници.

Последният писък?

Пробвайте в Solar (Eski Turban Yolu 4 q Kilyos,тел.0212/201 26 12),за да видите отблизо най-яките купонджии на Истанбул в действие;допълнителна екстра е оглушителната музика.

Долмушите от Саръйер до Килиос и обратно пътуват постоянно чак до здрач.


Красивите плажове на Шиле са неизменен фаворит за жителите на Истанбул.
Шиле

Популярният Кумбаба бийч е най-близкият плаж откъм азиатската част на Истанбул,на 65 км северно от града.

Едва ли ще сте единствените,тръгнали за там в слънчев летен следобед,но извън сезона ще останете с впечатлението,че сте попаднали някое многолюдно рибарско село.

Наистина тук рибните ресторанти - с живописни панорамни гледки към пристанището и развалините на генуезката крепост на върха на малък скалист остров,са наистина забележителни,макар повечето кореняци да предпочитат пикник или барбекю направо на плажа.

Препоръчваме ви да се разходите до носа,далече от тълпите,както и да посетите фара (feneri) от XIX век - ще го познаете по черните и бели ивици;там има малък музей,кафене и красив парк.

Шиле е на 90 минути с автобус от спирката Dogancilar Caddesi (m. 0216/391 13 47) в Юскюдар.

Агва

Много по-тихи и спокойни плажове предлага Агва бийч (Agva Plaji),40 км източно от Шиле.

Тук пясъчната ивица е по-дълга,съчетана с няколко по-непретенциозни места за нощувка.

Също като при Шиле и Килиос,подводното течение е много опасно,тъй като морската вода се насочва към Босфора точно край брега.

Макар да са оцелели оскъдни доказателства за бурното минало на Агва,градът  през първото хилядолетие е бил влиятелен търговски център,преди да попадне последователно под властта на селджукските турци,кръстоносците,византийците и османлиите в следващите хиляда години.

Агва е на около час след Шиле със същия автобус.
 
БУТАН-Индексът Брутен национален продукт (БВП) е заменен с нов - Брутно национално щастие (БНЩ)
Кралят на Бутан се ожени за мома от народа

2011

ТИМПУ - Най-младият монарх на планетата - кралят на Бутан Джигме Кхесар Намгиел Вангчук (31 г.) мина под венчило с жена без синя кръв, предаде АФП. Прекрасният принц на Хималаите, както го наричат поданиците му, се ожени за годеницата си Йетсун Пема (21 г.), дъщеря на пилот, с древна будистка церемония в старата столица Пунакха. На венчавката в четвъртък не присъства нито една коронована особа от известните монархии по света.

Сватбата се състоя в манастир от XVII век и продължи няколко часа. Младоженците пристигнаха поотделно, малко след изгрева, под звуците на местна музика и под облак тамян. Те бяха ескортирани от монаси в червени облекла и от официални лица в народни премени. Булката поднесе на жениха купа с амброзия, символизираща вечния живот. Женихът пък украси главата й с кралска корона.

Датата на венчавката беше специално избрана от свещеник, който проследи благоприятното разположение на планетите в съответствие с астрологичните знаци на младоженците. Добър знак за кралското семейство е фактът, че нощта преди венчавката била огрята от пълнолуние.

Поданиците на краля ще могат да приветстват в събота височайшата двойка на специална церемония в стадиона на средновековната столица на това малко будистко кралство, едно от най-затворените в света.

Джигме Кхесар Намгиел Вангчук е 5-ият крал на Бутан. Той има диплома по политология от Оксфорд, учил е в САЩ и в Индия. Възкачва се на престола на 16 декември 2007 г. и е коронясан на 6 ноември 2008 г. Тогава абсолютната монархия става парламентарна монархия, в която будизмът е признат за държавна религия.

Бутан стана известен с икономическия си индекс за “брутно национално щастие”, изместил брутния вътрешен продукт.

вт / My Travel Mania

Бутанките щастливи

2011

ТХИМХУ - Малкото хималайско кралство Бутан лансира идеята за въвеждането на щастието като мярка за държавния просперитет. Тя се хареса не само на неговия съсед Китай, но и на Запада, пише британският в. “Телеграф”.

Всъщност идеята е издигната през 1972 г. от бившия крал Джигме Сингие Вангчук. Индексът Брутен национален продукт (БВП) е заменен с нов - Брутно национално щастие (БНЩ). Неговите компоненти са усещането на поданиците, че са управлявани добре, връзката им с природата, удовлетвореността им от икономическото развитие, чувството им за принадлежност към националната култура. Отношение към БНЩ има и завръщането в родината на завършилите образование в чужбина, въпреки далеч по-ниските заплати в Бутан.

В началото на годината националното статистическо бюро обаче констатира ръст на домашното насилие. И въпреки това около 70 на сто от жените смятат, че заслужават пердах, ако откажат секс на съпрузите си, вдигат скандали или пък загарят вечерята.

Идеята на Бутан явно е харесана от Пекин. Китайските ръководители ще бъдат оценявани по това доколко са способни да “направят хората щастливи”, обяви премиерът Вън Цзябао в навечерието на сесията на парламента, която се открива в събота.

Програмата за развитие на ООН (ПРООН) също хареса идеята. Тя бе избистрена от сериозни икономисти и бе установен Индексът на човешко развитие (ИЧР). През 2009 г. група икономисти, начело с френския президент Никола Саркози, предложи БВП да бъде заменен с ННП (Нетен национален продукт), който мери задоволството на хората, качеството на обществените услуги и т.н.

вт / My Travel Mania