Алжир - африканска страна с арабска култура и европейски чар

Ghardaia Algeria

Алжир е една от най-големите страни в Африка и е сред световните лидери в добива на нефт и природен газ. Предлага на туристите съчетание от красиви крайбрежия, живописни планини и уникални пустинни пейзажи. Градските центрове представляват смесица между изтока, запада и юга. Съчетават европейска подреденост, азиатски колорит и африканска непринуденост. Алжир е една от развитите и богати страни на континента. Малко са страните в Африка, които могат да се сравняват с Алжир по отношение на своята здравна и образователна система.

Географско положение, граници и големина на Алжир. Алжир се намира в северозападната част на Африка. Това е втората по големина страна на континента след Судан и 11-та в света. Заема площ от 2,381,471 кв.км. Граничи с Мароко, Западна Сахара, Мавритания, Мали, Нигер, Либия и Тунис. На север има широк излаз на Средиземно море. Алжир е разположен между 18 и 37° северна ширина и между 8° западна дължина и 11° източна дължина, тоест от двете страни на Гринуичкия меридиан.

Релеф на Алжир. Алжир има разнообразен релеф. Севрните и югоизточни райони са предимно планински. На север покрай European spirit Algeriaбрега на Средиземно море се простират прословутите Атласки планини, а на югоизток е планината Хогар, в която ще откриете най-високият връх в Алжир. Това е връх Тахат, който се издига на 3003 метра над морското равнище. В централен Алжир насред пустинята Сахара е разположено платото Тадемаит. То разделя равнинните земи на югозапад и земите с най-малка надморска височина в североизточен Алжир. Бреговата линия на страната е слабо разчленена. Има малко на брой заливи и полуострови, които са слабо изразени. В по-големите заливи са възникнали и са се развили най-големите градове в страната, в това число столицата Алжир.

Климат на Алжир. Алжир попада в два климатични пояса. Най-северните части на страната имат много приятен, слънчев и топъл субтропичен климат с мека и влажна зима и горещо, сухо лято. В известна степен Атласките планини предпазват брега на Средиземно море от изпепеляващите въздушни маси, идващи от към пустинята Сахара. На юг от Атласките планини страната попада в тропичния климатичен пояс. Той обхваща почти цялата територия на Алжир. Климатът е изключително сух и горещ през цялата година, а валежите са рядко събитие. Температурите в страната доста варират. В столицата Алжир, която се намира на брега на Средиземно море температурите са между 15°C през януари и 30°C през август. Същевременно в град Бордж Мохтар, който е разположен в най-южните части на Алжир сред пустинята Сахара температурите варират от 26°C през януари до 43 – 44°C през юли, като понякога не е изключено да достигнат и до 50°C.

Води на Алжир. По отношение на водното богатство страната се разделя на две части. От една страна са северните и планински райони, през които преминават множество къси и бързотечащи реки. Те водят началото си от високите планински части, където падат по-голямо количество дъждове и снегове. Другата част е пустинният юг на Сахара, където почти няма реки. Единственото изключение са някои малки пустинни оазиси или незначителни по големина извори насред скалите в пустинята. Малки пустинни реки се появяват понякога след по-обилни дъждове. Интересен факт е, че в планинските райони на северен Алжир има голям брой солени езера.

Architecture AlgeriaНаселение на Алжир. Алжир има население от около 33,000,000 души, от които почти всички са мюсюлмани. Християните и евреите съставляват около 1%. В по-голямата си част жителите на Алжир са араби и бербери. Населението на страната е изключително неравномерно разпределено по територията. Големите градове се намират в северните крайбрежни райони, а на юг огромните пустинни територии са почти безлюдни. Най-големите градове в Алжир са едноименната столица Алжир (около 3,500,000 души), Оран (над 2,000,000 души), Константин (около 800,000) и Анаба (почти 400,000). Официалните езици на Алжир са два – арабски и френски (който е сред най-популярните и разпространени езици на африканския континент).

Икономика на Алжир. Алжир е сред развитите и богати африкански страни. Тук стандартът на живот е доста по-нисък в сравнение със Западна Европа, но доста по-висок от този в повечето страни на африканския континент. Най-важни за икономиката на страната са добивът и износ на петрол и природен газ, както и отрасли като селското стопанство и туризма. В Алжир се отглеждат финикови палми, цитрусови култури, лозя, маслини и други видове топлолюбиви плодове и зеленчуци. Мекият климат и красиви крайбрежия благоприятстват развитието на морския туризъм. В Атласките планини е развит зимният туризъм, а възможностите за ски през зимата са много добри.

Туризъм в Алжир Бреговете на Алжир са типично средиземноморски. Покрити са с топлолюбива и сухолюбива субтропична растителност. Представена е основно от тревисти и храстови видове, цитрусови дървета, маслинови дървета, финикови палми и други. Алжир не е толкова популярна туристическа дестинация в сравнение със своите съседи Тунис и Мароко. Въпреки това страната предлага чудесни възможности за туризъм, особено по крайбрежието. Бреговете на Средиземно море винаги са привличали със своите прекрасни плажове и изобилие от слънчева светлина. Едни от най-атрактивните участъци на алжирското крайбрежие ще откриете в предградието Зералда, разположено в западните части на столичната агломерация.

Пустинята на Сахара. Важно е да се знае обаче, че крайбрежието е съвсем малка част от всичко онова, което си струва да се Sahara desert Algeriaвиди. Пустинната вътрешност на Алжир също е пленяваща. Пустинята Сахара се е разпростряла тук с цялата си прелест и великолепие. Огромни дюни от златист пясък се издигат на 20, 30, а на места дори и на 50 метра височина. Насред изпепеляващите пейзажи на пустинята се издига хребетът Тасили Н’Аджер. Заради природната си красота мястото е обявено за национален парк. Ерозията е изваяла едно истинско произведение на изкуството. Слънце, вятър и вода заедно са сътворили нещо, което наистина си струва човек да види – скалните кули и заоблените скални блокове. Те се издигат над лишения от живот пустинен пейзаж на югоизточен Алжир. Скалните блокове привличат туристи, зажаднели за нещо невиждано и необичайно, за които излежаването на някой красив плаж отдавна не представлява интерес.

Солените езера са една от характерните забележителности за региона на Северна Африка. Особено разпространени са на територията на Алжир и съседен Тунис. Най-голямо и популярно като туристическа дестинация е езерото Шот Мелрир. То е разположено в североизточен Алжир. Намира се сред пустинята Сахара, на юг от Атласките планини. Това езеро, което се намира под нивото на световния океан (тоест под морското равнище) се захранва с вода от сезонните реки, течащи единствено през дъждовния зимен сезон. През периодите на по-продължително засушаване езерото пресъхва напълно.

Национален парк Шреа е едно от най-красивите места в пределите на Атласките планини. Поради голямата си надморска височина паркът е добро решение ако търсите начин как да се измъткнете от жегата, която обхваща крайбрежните райони през лятото. През зимните месеци тук понякога падат обилни снеговалежи, тъй като климатът като цяло е по-хладен. Национален парк Шреа е покрит с иглолистни гори. Тук ще имате удоволствието да зърнете един интересен вид маймуна, който в наши дни се среща все по-рядко – берберския макак.

Atlas mountains AlgeriaОазисът Улад Саид е един от най-големите и красиви в алжирският дял на пустинята Сахара. Намира се в северозападните части на страната. Пейзажът е като в романите. Наоколо е безкрайната пустиня, слънцето пече неумолимо и изведнъж насред пясъчните дюни се появява прекрасна горичка от финикови палми. Това издава присъствието на прясна вода. Оазисът е причина за съществуването на близкия град Тимимон. Местните жители се занимават със земеделие, което при други обстоятелства би било невъзможно в района. Улад Саид се е превърнал в толкова важна туристическа дестинация, че дори в околността са създадени хотели, които изцяло разчитат на притока от туристи идващи за да го зърнат.

Римските останки в Типаса. Освен с красивата си природа Алжир привлича също и със своето минало и внушителни исторически паметници. Подобно на всички други средиземноморски страни тук ще откриете голям брой забележителности, които си струва да се посетят. Редица места в Алжир са под егидата на ЮНЕСКО, а множество паметници на територията на страната датират дори от преди римско време. Едно от най-важните места в това отношение е малкият крайбрежен град Типаса. Руините останали тук от времето на древен Рим говорят за европейското минало на Алжир. Те се намират в североизточната част на града и се считат за една от най-значимите забележителности на тази красива африканска страна.

Долината Мзаб е сред най-вълнуващите места за туризъм в цяла Северна Африка. Това е равнинна пустинна местност сред която ще откриете няколко селища, сред които най-известни са Гхардая и Бунура. Тази древна пустинна агломерация датира от 10-ти век. Това което впечатлява тук най-силно е удивителната архитектура в съчетание с изключително добре адаптиран към суровите условия стил на живот. На практика по обяд тук е невъзможно да срещнете хора навън, тъй като убийствената жега може да достигне до 50°C! През останалите часове от деня (сутрин и привечер) по изключително тесните улички има много хора, които използват по-хладните часове за да си свършат някоя работа. Долината Мзаб е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1982 година.

Столицата Алжир е един невероятен град, на който задължително трябва да отделите достатъчно време. Ще останете приятно Streets of Algeriaочаровани от съчетанието на различни култури. Градът е голям, модерен и изглежда като една странна смесица от европейски, африкански и арабски град. Причината се крие в това, че тук се събират на едно място култури от три континента. Освен римското влияние по тези земи, трябва да споменем също така и Франция, която управлявала Алжир до 1962 година. По тази причина местната арабска култура значително се е видоизменила. Този град с милионно население предлага множество културни и кулинарни възможности за забавление, подобно на всеки голям западен град.

Кое е най-доброто време за туризъм в Алжир? До голяма степен отговорът на този въпрос зависи от това коя част на страната желаете да посетите. Така например на юг от Атласките планини най-приятното време от годината за туризъм е зимното полугодие от октомври до април, когато температурите са най-приятни. По крайбрежието климатичните условия обаче са съвсем различни. В северните части на страната (включително столицата Алжир) предлага най-добри условия за туризъм през месеците май, юни, септември и октомври.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Алжир? В случай, че ще пътувате в района на пустинята Сахара трябва да си носите много леки дрехи дрехи, съобразени с високите температури. Същевременно облеклото трябва по възможност да ви предпазва от силните слънчеви лъчи. Избирайте светли и широки дрехи от проветриви материи. На север от атласките планини трябва да се съобразите със зимния сезон. От ноември до април си носете тънко яке, както и дрехи с дълъг ръкав. Добре е също така да си вземете за всеки случай и нещо по-леко, защото понякога става доста топло дори и през зимата. За летния сезион от началото на май до края на октомври късите ръкави и панталони са най-подходящи. Задължително си носете достатъчно слънцезащитен крем, слънчеви очила и шапка, тъй като африканското слънце може да е силно дори и през зимните месеци.

Mosque Algeria

Допълнителна информация: официална валута – алжирски динар*** държавно устройство – република*** Алжир е сред петте най-богати на природен газ държави в света***Алжир е сред първите три страни в Африка по добив на нефт*** шофирането се извършва от дясната страна на пътя***Алжир е бивша френска колония***страната придобива независимост през 1962 година***ден на независимостта е 1-ви ноември***

http://touristmaker.bg / My Pics ManiaLeave a Reply.