Истанбул е новият Париж !

Новата страст на богаташите

Все повече богаташи от цял свят гледат към Истанбул. Вместо в Париж те предпочитат да закупят луксозен имот в метрополията на Босфора. А там цените вече гонят тези в най-скъпите райони на френската столица.  

"Истанбул вече играе в една лига с Париж и Лондон", казва Арман Йозвер, представител за Турция на "Сотбис интернешънъл риълти". Не, той не говори за футбол, а за пазара на недвижими имоти, и още по-точно - за сегмента на луксозните жилища.

Едва ли някой познава по-добре от него този сегмент от пазара в турската метрополия на Босфора. Само до преди няколко години никой не си е представял подобен бум в цените на имотите, които междувременно гонят тези в най-скъпите райони на Париж и Лондон, казва Йозвер. Ето един пример: Представителството на "Сотбис" е в къща от края на 19-ти век в престижния истанбулски квартал Нишантасъ. Собственикът на съседния имот е платил за него преди 7 години сумата от 2.5 милиона долара. Днес къщата струва поне 15 милиона, твърди Йозвер.

Сигурно пристанище за парите

Какво привлича богаташите?

Експлодиращите цени на имотите не са следствие само от подема на Турция. Вярно, че през последните 10 години турската икономика растеше непрестанно, увеличавайки дела на богатите хора в страната. Но същевременно растеше и търсенето на имоти от богати чужденци. Както признава Арман Йозвер, 90 на сто от клиентите на "Сотбис интернешънъл риълти" днес са богаташи от района на Персийския залив. Останалите са предимно руснаци.

Причините за повишеното търсене трябва да се търсят в промяната на имиджа на града на Босфора. През последните няколко години Истанбул се превърна в икономически, финансов и културен център. С помощта на активна външна политика правителството на премиера Реджеп Ердоган успя допълнително да отвори страната към света, а със своя икономически и културен потенциал на Истанбул се падна водещата роля в този процес. Край Босфора напоследък като гъби след дъжд изникнаха нови модерни конгресни центрове и атрактивни 5-звездни хотели, градът се готви за новата си роля на финансов център на страната, в момента там се изгражда новото финансово сити с административни сгради, устремени към небето.

За това развитие много допринасят и големите международни концерни, които искат да имат свое представителство в Истанбул. Те засилват търсенето на луксозни имоти. Най-доброто, което градът може да им предложи, са големите летни резиденции директно край Босфора - т.нар. "Yali. Собствениците им са наследници на някогашната аристокрация от времето на Османската империя. Тези имоти обикновено не се появяват по сайтовете на агенциите за недвижими имоти, а се договарят в пряко посредничество в присъствието на клиента и собственика. Много от клиентите са претенциозни. Така например неотдавна сделка за 115 милиона долара за луксозна вила се е провалила само заради това, че на купувача - син на емир от държава от Персийския залив, му се сторил малък дворът от 4 хил. кв. метра?!

Новият Париж - само на крачка България

Истанбул ще надмине Париж?

Експертите очакват, че цените на имотите в Истанбул ще продължат да растат. В условията на криза в Европа и САЩ Истанбул изглежда като сигурно пристанище за чуждите инвестиции. Освен това турското правителство подготвя нов закон, с който ще отпадне едно от основните ограничения за придобиването на имоти от чужденци. Сега имоти в Турция могат да придобиват само граждани на такива страни, в които е разрешено турци да си купуват недвижима собственост. Тази законова поправка ще развърже ръцете на богатите клиенти от арабския свят и Русия. А когато те дойдат, цените направо ще експлодират, казва мениджърът на "Сотбис" Арман Йозвер. Може дори да надминат тези в Париж.

АГ, ШпО, ЮГ, Е Лилов

Редактор: М. Илчева

Радио "Дойче веле" / My Photo Mania - My Travel ManiaLeave a Reply.