Медина – цивилизованият град на Пророка Мухаммед

19.12.2011

След поклонението Хадж в свещения за мюсюлманите град Мека следваща спирка на хаджиите е Медина. Това е градът на преселението, откъдето ислямската религия се е разпространила по света. В Медина се намира и гробът на Пророка Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари. Местностите Бедир, Ухуд и Хендек, които се намират в оазисния град, също са високопоказателни и важни в ислямската история. След като мюсюлманите станат хаджии, идват на посещение в град Медина, където посещават светите места. Градът е известен още с имената „Медина ан-неби” („Град на Пророка”) или „Медина ал-мунаввера” („Просветен град”). Със сълзи на очи споменават мъчениците (шехиди), загинали в сраженията в битката при Ухуд. В пространството между дома на Пророка Мухаммед, мир нему, и мимбера (проповедна стълбица в джамия), където е произнасял своите проповеди, мюсюлманите отслужват молитва, като това свято място се нарича „Райска градина”. Медина (в превод означава град и цивилизация) е цивилизован град, също като името си, град на спокойствието и щастието. Няма и следа от клаксоните на такситата, чуващи се около храма Кааба в Мека. Няма ги и силните крясъци и непоносимият шум, всички са свели глави в покоите на Пророка. В атмосферата се сплитат мъка и щастие.

Удоволствието от молитвата в „Райската градина”

След пристигането в Медина целта на всеки мюсюлманин е да отслужи петкратната си молитва заедно с общността (джемаат) в храма на прескъпия Пророк Мухаммед. Вместо да се върнат по домовете или хотелите си, хаджиите прекарват времето си между молитвите в храма. Възможно е да се видят молещи, кланящи, четящи Коран и дори спящи поклонници. Този храм се отличава от другите с големия брой жени, формиращи част от джемаата. Хилядите представители на нежния пол изпълняват покорно своите молитви, пременени в цветовете на дъгата. Часът на „голямата среща” – възможността да отслужат молитва в „Райската градина”, за дамите настъпва след сутрешната, обедната и нощната молитва. Те се групират по държавите, от които пристигат. Групите се водят от отговорни лица към „Равза-и Мутаххара” („Райската градина”), заради големите стълкновения са необходими около 1-1,5 часа. Но след като пред теб се разкрие „Райската градина”, постлана със зелен килим, всички негативи отшумяват. По принцип храмът е застлан с червени килими, но за да се открои това свято място, за него е отреден зеленият цвят. Тук се препоръчва да се отслужва кратка молитва намаз, но понякога дамите се увличат и се налага служителите да ги прекъсват, за да могат и останалите да се помолят.

Ние обичаме


Ухуд и той обича нас…

След отслужването на сутрешната молитва в храма настъпва време да се обиколят светите места. Едно от местата, които си заслужават да се видят, е възвишението Ухуд, където се е състояла Битката при Ухуд (625 година). В нея заедно с чичото на Пророка Хамза са убити общо седемдесет сподвижници на Пророка Мухаммед, мир нему. Нашето посещение на възвишението Ухуд беше в един съботен ден – в деня, в който се е състояло и самото сражение. Там са погребани и мъчениците (шехиди), загинали в битката. Именно тук Пророка на исляма е казал: „Ние обичаме Ухуд и Ухуд обича нас!” Както е посочено в хадисите (словата) на Пророка, това място е братско за мюсюлманите. Най-важното, което може да се направи тук, е да се помолиш за мъчениците и да осмислиш поведението на 50-те войника, въоръжени с копия, които, мислейки, че врагът си отива, напускат поста си и не изпълняват заповедта на Пророка да не напускат повереното им място. Както и да споделиш мъката на Пророка от загубата на чичо му Хамза. След това много емоционално посещение идва ред на джамиите на Пророка – Куба, Гамаме, Новия месджид, построен на мястото, където е била битката при Хендек.

Фурмите – вкус, който хаджиите никога не забравят

Хаджиите в Медина извършват петкратната си молитва в Джамията на Пророка („Месджиди Небеви”). Ако не броим времето, отделено за ядене, някои от хаджиите прекарват 24 часа в храма. А други от тях, за които времето да се върнат по родните си страни наближава, са обзети от треска за подаръци. Въпреки че в Мека поклонниците посреща огромният търговски център Zemzem Towers, те не му обръщат внимание заради стремежа си да осъществят пълноценно своето поклонение. И така шопингът остава за Медина. Тук цените са достъпни за всеки. Освен лъскавите дюкяни интерес за хаджиите представляват и градините с фурми. Всички имат възможност да си купят оттам избраните от тях пустинни плодове. Фурмите представляват значителна част от купените стоки. Едни от най-предпочитаните видове са „Мебрум” и „Сукай”. Купувачите започват с по 10 килограма и стигат до 100 килограма. Според качеството и мястото, където се продават, цената на вкусния плод варира между 18 и 25 лева. Освен тези два сорта на изключителен интерес се радват и фурмите „Аджве” чиито първи дръвчета са посадени от Пророка Мухаммед, мир нему. Пророка е казал: „Който е гладен да яде от „Аджве”, ще получи лек.” Този ценен вид се продава за 60 лева килограма. Разбира се, фурмите освен вкусен подарък са и основно ястие за всички хаджии. Често срещани са възрастни търговци, които предлагат стоката си на път и под път. Хаджиите се завръщат с „Земзем” (свещена вода) от Мека, фурми и благоухание на любимия им Пророк от Медина. Бюшра Ердал

"Заман" / My photo mania - My travel maniaLeave a Reply.