Picture
Дон и Юлиян ще направят магарицата Славея германка Фото "Стандарт"

По Коледа магарето Славея и катърът Камчия ще станат германци

Пеш от Емине до Мюнхен

Немци поеха с дисаги на 200-дневен поход към родината
Щуро германско семейство ще се прибира от България за родния Мюнхен пеша. Двойката, изумила с решението си приятели и познати, изтършува целия Бургаски регион, за да намери най-подходящата компания за из път - магарето Славея и катъра Камчия. Животинките ще носят багажа на ексцентричните немци. В търсене на спътниците си артистичните чужденци спечелиха симпатиите и приятелството на членовете на бургаския конен клуб "Кан Крум", които помогнаха българските животни да имат всички документи и ваксини за излизане от страната и пътуване из Европейския съюз.

Дон и Юлиян ще направят магарицата Славея германка
Фото "Стандарт"Когато 34-годишният Юлиян Шертер и съпругата му Дон решават да започнат най-голямото приключение в живота си, едва ли са предполагали, че в България ще намерят толкова много приятели. Почти година любителите на природосъобразния начин на живот подготвят пътуването до България. Идеята на семейството е да се върне до дома си в Германия, прекосявайки цяла Европа пеша. През дългите месеци на подготовка семейство Шертер изработва точен маршрут, по който да се придвижва. Целта им е да минават през красиви и спокойни места и да бъдат възможно най-дълго близо до природата.
Юлиян е дърводелец по професия, а съпругата му Дон е художничка. Двамата обичат често да се усамотяват сред природата. Досега обаче са правили само кратки и близки до Германия пътувания. И не са използвали помощта на животни. Семейство Шертер е в България повече от месец. Дон и Юлиян обаче вече нямат търпение да поемат по обратния път към дома. Очакват ги над 3000 км път, като началото е нос Емине, после пеша до Видин, през Румъния, Карпатите и така до родната Германия.
Юлиян и Дон избират специален планински маршрут, който заобикаля натоварените пътища в страните, които ще прекосят.
Германците няма да яздят
а ще вървят пеш до тях, за да се насладят на пътуване сред природата.
Преди три седмици семейството пристига в Айтос с кола и с помощта на приятел тръгват да издирват най-подходящите екземпляри, които да ги придружат до Германия. "Искахме да останем по-дълго в дивата природа, но нямаше как да си носим багажа сами, затова наш приятел от Айтос ни помогна да купим животните", споделя Юлиян.
От Разград до Средец германците минали на оглед, като много се надявали да намерят здрави животни с благ характер. Снимат де що видят катър и магаре и
пращат снимки
на познавачи
и приятели в Мюнхен. Откриват магарето Славея в айтоското село Чукарка, а катърът Камчия от село Планиница в Руенския Балкан.
Тогава започва и драмата. Оказва се, че животните не могат да напуснат страната ни, ако нямат нужните документи. Ходенето по мъките обаче е за кратко. Юлиян се обръща за помощ към бургаския клуб за конен спорт "Кан Крум", където намира подкрепа и нови приятели.
"Със съдействието на институциите за по-малко от месец двете животни бяха изследвани и ваксинирани. След това им извадихме и нужните документи, за да пътуват спокойно на територията на Европейския съюз. Славея и Камчия станаха любимци на жокеи и гости", каза Георги Базотев, председател на клуб "Кан Крум".
Семейство Шертер иска всичко да е автентично, затова от клуба им намират
майстор, който прави дървен самар
а от биволска кожа в Русе - и дисаги. В тях ще сложат и храната на домашните животни, които поглъщат 20 кг за 10 дни. Подслон през нощта Юлиян и Дон ще търсят в заслони и хижи.
Ексцентричните германци планират за Коледа да са у дома. "Аз съм художник и обичам да прекарвам времето си навън. Искам да обиколя по-голямата част от Европа и да усетя природата на Стария континент. С Юлиян обичаме предизвикателствата и така ще станем по-силни", казва Дон. Германците са категорични, че след края на приключението животните ще живеят в къщата на семейство Шертер извън Мюнхен, където освен на грижата на стопаните си Славея и Камчия ще се радват и на чист въздух.
Росица СТОЯНОВА

встLeave a Reply.