Picture
Градчето Лисе с прочутите градини се намира на 20 километра от холандската столица Амстердам.

Picture
Замъкът Тейлинхен, където в началото на XV век живяла графиня Жаклин дьо Бовие, по чиято заповед гвардия цветари са оформяли паркове.
Когато лалетата танцуват

Царството на цветята

Кьокенхоф приема гости край холандското градче Лисе през април и май

Градчето Лисе с прочутите градини се намира на 20 километра от холандската столица Амстердам.

НИНА ТОМОВА

21.04.2012

Замъкът Тейлинхен, където в началото на XV век живяла графиня Жаклин дьо Бовие, по чиято заповед гвардия цветари са оформяли паркове.    Идеята за създаването на огромния парк се родила през 1949 година.    Дори на онези, които никога не са ги посещавали, Ниските земи на Холандия са известни с вятърните си мелници, легендарното сабо и лалетата. И ако първите две присъстват постоянно в пейзажа  на Нидерландия, то пролетта категорично е посветена на цветята. А лалетата са символът на онзи бурен цветен карнавал, с който природата празнува събуждането си за нов живот. И хората също.Ако искате да присъствате на истински цветен карнавал, мястото е на двадесетина километра от Амстердам, в малкото градче Лисе. Там се намират градините Кьокенхоф. Всяка година огромните градини отварят врати и царството на цветята започва да посреща гости. Повече от 2000 души се гмурват любопитно всеки ден във водовъртежа от багри и аромати. И така до края на май, когато цветното царство затваря врати. До следващата пролет в него ще творят своите магии градинарите. Ще отглеждат и съхраняват луковиците, ще правят разсад и ще проектират новите сюжети, които трябва да бъдат изрисувани с живи цветяили ще опаковат и изпращат по целия свят разсад от цветята, храстите и дърветата, които пролетните гости са поръчали. Да получите по пощата парченце от цветната феерия, така че сами да си я отглеждате, е удоволствие, от което трудно ще се откажете, когато сте в Кьокенхоф. Идеята за създаването на огромния парк хрумнала на кмета на Лисе през 1949 година. Целта била земеделските производители от всички краища на Холандия, а и по-късно и на Европа да имат къде да показват своите произведения, нови сортове и технологии и така да се подпомага холандската цветна индустрия. Идеята явно е била много добра, защото днес страната е начело на европейските износители на цветя, семена и какво ли още не, свързано с градинарството. Всъщност това било и спасението на малкото селище, което въпреки многовековна история винаги си оставало сред най-бедните поради липсата на особени природни дадености. По онова време Лисе наброявал не повече от 50 къщи, а и днес постоянно живеещите тук са едва няколко хиляди, но пък се радват на просперитет.

Замъкът

Някога, в началото на XV век, стопанка на местния замък Тейлинхен, била младата графиня Жаклин дьо Бовиер. Въпреки че туберкулозата я отнесла в небесното царство само на 35 години, Жаклин успяла да напише завидна биография, в която фигурирали четири брака и няколко войни. Нейната слабост обаче били цветята и екзотичните растения. Цяла гвардия професионални градинари се грижели за парка и за това да задоволяват любопитството на господарката си да намира в него всяка пролет нови непознати растения.  Но най-много графинята обичало сенчестата градина зад кухнята на замъка, където се отглеждали билки и подправки и за част от които се грижела самата тя. Когато някой искал да я намери, най-напред отивал там. Така мястото получило името Кьокенхоф, буквално „градината зад кухнята”. След смъртта й известният по онова време архитект Зокер и синовете му решили да превърнат мястото в оригинален парк. Още век по-късно кметът на Лисе и група производители на луковици направили първото живо изложение на цветя, сред които естествено преобладавали традиционните сортове лалета. Днес те са основата на така наречената Традиционна градина на парка. Замъкът също е запазен и често става естествен декор за изискани концерти и празненства. За разлика от парка той работи целогодишно.

Приказните градини

Кьокенхоф вече са се  разпрострели на цели 32 хектара площ. Само луковиците, които в края на всяка зима се засаждат тук, са над 7 милиона. Лалетата, разбира се, не са единствените цветя, макар че има цели километри живи килими, покрити точно с лалета от всякакъв сорт и цвят, дори такива, които за първи път виждате. Освен зюмбюли, нарциси и останалите класически пролетни цветя, специално внимание се отделя на мистичните орхидеи, азалии и много редки или изчезващи вече цветни видове. Поне 6 часа трябва да отделите за разходка из парка, ако искате да видите и някои от тематичните градини, които холандците отварят всяка пролет – тази, посветена на Средиземноморието, или пък Японската градина. Но и традиционните са достатъчно омайващи. В средата на парка е буковата гора, която съществува от 160 години. Близо до нея е павилионът на кралиците и Английската градина. Навсякъде по алеите се покланят скулптури, а там, където пътеките се пресичат, пръскат искри пенливи фонтани. В Историческата градина са се разположили всички стари видове лалета, билки и подправки, отглеждани по тези места от стари времена, а ароматите, които се смесват във въздуха, могат да засенчат всеки парфюм. В преходите от една тематична градина към следващата пътят чертаят пролетни цветя, сред които преобладават лалетата и най-вече зюмбюлите, които били любими на графиня Жаклин. Едно от любимите места за туристите пък е крайбрежната алея с повече от 150 вида дървета и алеята с азалиеви храсти.15 километра алеи се вият из цъфтящото царство, нашарено с изкуствени езера, поточета, романтични мостчета, малки къщички, скрити сред дърветата, сякаш населени с герои от приказките. Всъщност са места за почивка на чаша кафе или лека закуска.

Време за кафе

След няколко часа омайваща разходка е време да се запознаем с една от най-приятните холандски традиции. Наричат я „Време за кафе” или koffietijd и е почивката между 10 и 11 часа сутрин и между 19 и 20 часа вечер. Това е времето, когато всички пият кафе или чай със сладкиш, а правилото на холандските домакини е към една чаша да има само едно лакомство. Традиционно холандците смятат, че кафето трябва да се пие без мляко, но пък обожават мляко с анасон, както и горещ шоколад. Заедно с напитките се сервират обикновено ябълков пай с канела, ронливи канелени бисквити „спекулаас”, кръгли вафли с гъст сироп „строопвафалс”  или малки палачинки „пофертие”.

Детско царство

Близо милион туристи минават през градините на Кьокенхоф всяка година през април и май, като по-голяма част от тях са семейства с деца. И докато за възрастните най-интересното занимание изглежда е да заливат пейзажа с фойерверки от щракащи светкавици, то хлапетата определено предпочитат да играят с лебедите и патиците. Те пък така са свикнали с хората, че изобщо не се плашат. Освен детските площадки, навсякъде из парка се правят огромни фигури, най-често на герои от приказките, като строителният материал отново са цветята. За децата има и специални екскурзоводи, които ги учат как да общуват в животните и цветята и как да се грижат за тях. Уроци по градинарство има и за големите - аматьори или напреднали, в специално създадените за това павилиони.   Оранжево завинаги!
Обиколка по вода на градините е сред атракциите на Кьокенхоф. Още един празник събира рекордно много почитатели и това е Денят на кралицата на 30 април, който е и национален празник в Холандия. Този ден се смята за ден на национално обединение. Празненствата започват още предишната вечер, когато се празнува Нощта на кралицата. Според традицията, на празника всеки трябва да е облечен в оранжево или да носи нещо в този цвят. Оранжевото се е превърнало почти в нещо като национален цвят, който се асоциира с кралското семейство. Организират се огромни базари, където всеки може да продава каквото му хрумне. На всеки ъгъл свирят музиканти, всички пият за здравето на кралицата, а традиционният поздрав е “Оранжево завинаги!”. Това е моментът и да опитате нещо от традиционната холандска кухня, различно от легендарните холандски сирена гауда или едамер. Нидерландците много обичат „снерт” - нещо като гъста бобена супа, или хютспот, който прилича малко на гювеч с телешко или говеждо, зеленчуци и картофи. И, разбира се, традиционната бира. За любителите на рибата, менюто е много богато, а предпочитаните от местните ястия са херинга с лук, херинга или скумрия пане, както и специфично приготвена пушена змиорка. Парадът „Лицето на пролетта”
  Това е кулминацията на пролетния цветен карнавал. Наричат го „Лицето на пролетта” и е най-големият пролетен карнавал в Холандия. Започва рано сутринта на 21 април и свършва късно през нощта, като изминава около 40 километра, прекосява Лисе и Кьокенхоф. Двадесет огромни платформи оформят гръбнака на процесията. Върху тях са построени огромни цветни скулптури и цели цветни сюжети. Парадът се предвожда от духова музика, а между платформите се движат десетки по-големи или по-малки превозни средства, превърнати в пътуващи цветни лехи и градини. Различни музикални групи и оркестри озвучават несекващото шествие, което стига до градините  Кьокенхоф в ранния следобед. Музиката и танците остават там докъсно през нощта.

вмоLeave a Reply.