Долината на приказните комини 

Автор: Ирина Вълчанова

Едно от най-тайнствените и магически места на Кападокия (което на персийски означава „Страната на красивите коне”) в днешна Североизточна Турция е издълбаното в скалите градче Йозконак.
Наричат местността Долината на приказните комини. Разказват, че там някога са живели феи и духове, които изпълнявали всякакви желания. Самите комини представляват вулканични образувания, оформени под въздействие на вятъра и водата, а в горната си част имат нещо като шапчици. В тези скални чудеса има изсечени жилища и няколко храма. Цял пещерен град, разположен на 12 етажа! Но кой е живял там?
Според откривателя на Йозконак, турския археолог Джайдабар, обитателите му били много дребни на ръст човешки същества. Стените на малките помещения са красиво изрисувани. Отделните стаи са свързани с тунели, облицовани в злато. Има също големи зали за тържествени срещи, складове, винени изби, хранителни магазини и даже кошари за животни. Къде са изчезнали джуджетата от Йозконак и оставили ли са още следи в околността - днес никой не знае…
Още за тайните на Кападокия, както и за прочутата ваза "Франсуа" и съкровището от Мегара, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

бнр / My Pics ManiaLeave a Reply.