Новият символ на Лондон Най-голямото "парче стъкло" в света се намира в Лондон. Там изниква най-високата сграда в Европа с формата на остра отломка от стъкло. Небостъргачът Shard е една от новите туристически атракции на британската столица.

Лондон си има нов колос. Около година преди официалното си откриване кулата The Shard променя трайно силуета на града. Със своите 310 метра небостъргачът на гара "Лондон бридж" ще бъде най-високата сграда в Европа. Дотук са вдигнати 72 от общо 87 етажа на сградата, които се вижат от километри разстояние. Официалното откриване е предвидено за началото на 2013 година.

Вертикален град
Когато бъде завършена кулата ще се извисява на 310 м над Лондон

The Shard, на български "парче стъкло", е получил името от формата си. Гигантската постройка ще бъде облицована с 11 000 стъклени плочи, всяка от които е различна. Така при всяка смяна на времето сградата ще грее в различен цвят. Ако бъдат наредени един до друг стъклените панели, изработвани в Холандия, те ще покрият 8 футболни игрища. Когато бъде завършена сградата ще предлага 4 панорамни площадки, разположени между 68-ия и 72-рия етажи. В ясни дни погледът ще "прелита" 70 километра разстояние от сградата. В сравнение с нея "Краставицата" на Норман Фостър от другата страна на Темза изглежда като детска играчка. Но дори и в облачни дни гледката ще бъде уникална - по данни на Лондонската метеорологична служба на 4 дни веднъж върхът на кулата ще остава за няколко часа над облаците. Такава перспектива предлага само пътуването със самолет, когато той се издигне над облаците.

Италианският архитект Ренцо Пиано нарича произведението си "вертикален град". Всеки ден той ще бъде посещаван от десетки хиляди души. Само в най-долните 28 етажа, предназначени за офиси и канцеларии, ще има място за 12 500 души. Над тях ще се помещават 6 гурме-ресторанта, между 34-тия и 52-рия етажи ще бъде настанен хотел от луксозната верига "Шангри ла", а етажите от 53-ти до 65-ти са запазени за суперлуксозни апартаменти.

С 30 см в час
Ще засенчи ли Shard "Окото на Лондон" - един от по-новите символи на британската столица?

Строителството на сградата започна през 2009 година. Оттогава 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието на обекта работят 900 строители. Във фазата на изграждането на бетонния скелет на сградата (до миналата есен) тя растеше с по 30 сантиметра всеки час. В центъра на конструкцията се намира изключително здравата бетонна шахта, през която ще преминават комуникациите и ще се помещават аварийните стълбища и всичките 44 асансьора ва сградата. Това ще осигури надеждна евакуация на хората дори и в случай на терористичен акт.

The Shard има добри шансове да заеме място сред по-новите символи на Лондон. Не е съвсем сигурно обаче дали ще излязат сметките на инвеститорите, вложили милиарди в сградата. Добри са изгледите за десетте суперлуксозни апартамента с най-добрата гледка към Лондон. Преди 2 години всичките 86 луксозни жилища в сградата "Уан хайд парк" се продадоха за рекордни цени. Най-скъпото от тях смени собственика си за 140 млн. паунда - най-високата платена досега цена за жилище в цяла Великобритания. Собствениците на Shard се надяват скоро да счупят този рекорд.

АГ, ДВ, ТК, Е. Лилов; Редактор: С. Гяуров

дв / My Pics ManiaLeave a Reply.