Тъй като за по-заможните жители на Истанбул Принцовите острови са традиционно спасение от градския смог,техните селища и кафенета с ретро провкус могат да се окажат претъпкани в разгара на лятото и в слънчевите почивни дни.Много по-спокойни и по-популярни сред хората с ограничен бюджет са плажовете по черноморския бряг на север от Истанбул.Може да увенчаете вашето бягство от града с преспиване в очарователното селище Полонезкьой.

Полонезкьой -

селище основано от полски дисиденти през 1842 г. - се намира само на 10 км източно от истанбулското предградие Бейкоз на азиатския бряг.

Видът му ще ви накара да помислите,че сте в Полша - илюзията се допълва от католическата църква и гробището край нея.

Посрещало навремето знаменитости като полския президент Лех Валенса,сега това очарователно селце е често посещавано отт заможни жители на Истанбул,които търсят покой и порция свински пържоли.

Макар и неодобрявано от исляма,свинското месо тук е обичайно меню.

Сред останалите забележителности са местните алкохолни напитки,полските пироги и ежегодният фестивал на черешите през юни.

За да е приятно пътуването дотук обаче,трябва да дойдете с автомобил.

По черноморския бряг северно от Истанбул - от Килиос до Агва в североизточния край на Истанбулския вилает,се простира безкрайна редица от великолепни плажове.

Килиос

В Килиос са може би най-хубавите сред черноморските плажове край Истанбул-фин пясък,евтини хотели и богат избор на кафенета и ресторанти.

Водата е почти винаги чиста,а дългите и мързеливи вълни правят Изживяването още по-приятно.

Въпреки това не забравяйте за силните подводни течения по тези места.

Редица модни крайбрежни заведения маркират централната част на плажа,всяко от които разполага с бар,шезлонги,чадъри и рояци безделници.

Последният писък?

Пробвайте в Solar (Eski Turban Yolu 4 q Kilyos,тел.0212/201 26 12),за да видите отблизо най-яките купонджии на Истанбул в действие;допълнителна екстра е оглушителната музика.

Долмушите от Саръйер до Килиос и обратно пътуват постоянно чак до здрач.


Красивите плажове на Шиле са неизменен фаворит за жителите на Истанбул.
Шиле

Популярният Кумбаба бийч е най-близкият плаж откъм азиатската част на Истанбул,на 65 км северно от града.

Едва ли ще сте единствените,тръгнали за там в слънчев летен следобед,но извън сезона ще останете с впечатлението,че сте попаднали някое многолюдно рибарско село.

Наистина тук рибните ресторанти - с живописни панорамни гледки към пристанището и развалините на генуезката крепост на върха на малък скалист остров,са наистина забележителни,макар повечето кореняци да предпочитат пикник или барбекю направо на плажа.

Препоръчваме ви да се разходите до носа,далече от тълпите,както и да посетите фара (feneri) от XIX век - ще го познаете по черните и бели ивици;там има малък музей,кафене и красив парк.

Шиле е на 90 минути с автобус от спирката Dogancilar Caddesi (m. 0216/391 13 47) в Юскюдар.

Агва

Много по-тихи и спокойни плажове предлага Агва бийч (Agva Plaji),40 км източно от Шиле.

Тук пясъчната ивица е по-дълга,съчетана с няколко по-непретенциозни места за нощувка.

Също като при Шиле и Килиос,подводното течение е много опасно,тъй като морската вода се насочва към Босфора точно край брега.

Макар да са оцелели оскъдни доказателства за бурното минало на Агва,градът  през първото хилядолетие е бил влиятелен търговски център,преди да попадне последователно под властта на селджукските турци,кръстоносците,византийците и османлиите в следващите хиляда години.

Агва е на около час след Шиле със същия автобус.



Leave a Reply.